Á

Átigazolási vita rendezése jogi úton

A sportolói átigazolás viták melegágya lehet. Esetenként az is előfordul, hogy az egyesület nem akarja elengedni a sportolóját, és akadályokat gördít az átigazolás elé. Bár minden országos szakszövetség rendelkezik átigazolási szabályzattal, ennek betartása felett őrködni kell. Ellenőrizni kell, hogy mikor van átigazolási időszak, ki jár el, milyen korlátjai vannak.

Az átigazolásoknál jogos és jogtalan akadályokkal találkozunk. Segítünk ezek feltárásában és a megfelelő megoldás megtalálásában. Ha például a sportoló szerződéssel rendelkezik, vagy átigazolási tilalom időszaka van, az jogszerű visszatartást eredményezhet. A néhány kötelező esetet kivéve nem tagadható meg ez a szövetségi átregisztrálás.

A megbízóink igénylik a kezdeti ellenőrzést. Ha az átigazolás jogszerűségében nincs kétség, viszont az egyesület ebben nem partner, akkor az eredményhez hatékony sportjogász szakértő szükséges.

Amit mi a megbízóinkért teszünk:

• Ellenőrizzük az átigazolás korlátait. • Segítünk a szerződéses és átigazolási korlátoknak megfelelő megoldás kialakításában.

K

Képviselet doppingvétség ügyében

A doppingvétség több tucat módon elkövethető. Hányat tud ebből egy átlagos sportoló felsorolni? Talán hármat. Mennyit egy átlagos sportszakember? Talán ötöt. Ezzel még mindig közelében sincsenek a valós lehetőségek számának. A doppingról hatályban van legalább három hazai és két nemzetközi jogszabály, valamint három olimpiai bizottsági norma. Emiatt az eljárási szabályokhoz képest a tiltott szerek listája egy könnyed délutáni olvasmány.

Nem az a kérdés, hogy együttműködjünk-e a szakértővel a doppingeljárásban, hanem az, hogy milyen keretek között kell rendelkezésre állni.

Amit mi a megbízóinkért teszünk:

• Tájékoztatjuk a jogairól és kötelezettségeiről a vizsgálatok előtt és alatt. • Biztosítjuk, hogy az ellenőrök ne éljenek vissza a jogaikkal. • Kialakítjuk az együttműködési kereteket, amelyek elengedhetetlenek a vizsgálatok eredményes lezárásához. • Képviseljük az érdekeit az eljárásban. • Feltárjuk és segítünk kiaknázni a lehetőségeit.

K

Képviselet sportfegyelmi eljárás alatt

Egy félreértett, közösségi médiumos posztból is lehet sportfegyelmi eljárás, majd váratlanul eltiltás. Ez derékba törheti a sportoló, és a környezetében dolgozók karrierjét egyaránt. Ezek az eljárások eleinte legtöbbször bagatellnek látszanak, de a következményeik súlyosak lehetnek. Csak hideg fejjel és teljes profizmussal szabad fegyelmi ügyben, vagy peres eljárásban részt venni. A szakszerű és higgadt eljárási jelenléthez nélkülözhetetlen a jogi képviselő.

Az eljárás alá vont személyt alig védik a szabályok. Az ügyek gyakorta az egyesületen vagy sportágon túl is nagy vihart kavarnak. Előfordul, hogy a sportoló elkövetési szándékától függetlenül is elmarasztaló döntés születik.

Amit mi a megbízóinkért teszünk:

• A saját ügyében mindenki elfogult. Meghatározzuk a reális szakmai kereteket. • Felkészítjük az eljárás feszített tempójára, nyilatkozatait optimalizáljuk. • Felkészítjük a döntéshozókkal való kommunikációra.

Sp

Sportszerződések megkötése

A sportolók leginkább kész szerződéstervezeteket kapnak. Ebben csak a másik fél elvárásai pontosak. Ezek olyan jogi szövegek, amelyekhez legtöbbször a szakembernek is idő kell, hogy részleteiben értékelje az elvárásokat és az ezekért kínált hasznot. Nehéz egyensúlyozni abban, hogy miben érdemes engedni, és hol kell meghúzni a határt.

Sokszor tapasztaljuk, hogy a szóban megbeszéltek és a szerződésben rögzítettek nem találkoznak egymással. Ennek helyretétele elengedhetetlen. Tetézi a nehézséget, ha a sportoló megélhetése és karrierje függ az aláírástól, vagy annak visszautasításától. Ilyenkor a legnehezebb kiállni a sportolónak a saját érdekeiért. Ekkor már nem elegendő a józan paraszti ész, elengedhetetlen a rutin és a sport területén való jártasság. Kell a külső szakértő precízsége és mérlegelési képessége.

Amit mi a megbízóinkért teszünk:

• Segítünk átgondolni és megfogalmazni megbízónk saját igényeit. Ennek pontos ismeretében ellenőrizzük a megállapodás szövegét, és gondoskodunk arról, hogy az kifejezésre juttassa a megbízónk érdekeit. • Felkészítjük a megbízónkat arra, hogy miben engedjen, és hol húzza meg a határt. • Felhívjuk a figyelmét, ha a megállapodás nem illeszkedik a jogszabályokhoz vagy az egyéb szerződéses kötelezettségeihez.

Sp

Sportoló jogi képviselete

Leginkább a sportegyesületek és sportszövetségek határozatainak megtámadása esetén lehet szükség sportjogi szakérelemre. Ilyenkor a megtámadás körét, a megtámadásra nyitva álló határidőt, esetleg a felettes fórumot szükséges górcső alá venni. Nem utolsó sorban különös súllyal esik latba a határozat jogi szakszerűtlenségeinek feltárása, és az ebben való érdekképviselet.

Egy sportolónak szükséges lehet jogi képviseletre a szponzorációs megállapodásainak tető alá hozásában, de akár az egyéb szövetségi vagy egyesületi ügyeinek rendezésében. Ezeknek komoly kihatásai lehetnek a jövőre, így különösen ajánlott szakértő igénybevétele.

Amit mi a megbízóinkért teszünk:

• Tájékoztatjuk a jogairól és kötelezettségeiről az eljárás előtt és alatt. • Képviseljük az érdekeit az eljárásban, vagy a szerződéskötési tárgyalások alatt. • Feltárjuk és segítünk kiaknázni a lehetőségeit.

K

Kapcsolat

This site is registered on wpml.org as a development site.