D

Doppingeljárás

A doppingvétség több tucat módon elkövethető. Hányat tud ebből egy átlagos sportoló felsorolni? Talán hármat. Mennyit egy átlagos sportszakember? Talán ötöt. Ezzel még mindig közelében sincsenek a valós lehetőségek számának. A doppingról hatályban van legalább három hazai és két nemzetközi jogszabály, valamint három olimpiai bizottsági norma. Emiatt az eljárási szabályokhoz képest a tiltott szerek listája egy könnyed délutáni olvasmány.

Nem az a kérdés, hogy együttműködjünk-e a szakértővel a doppingeljárásban, hanem az, hogy milyen keretek között kell rendelkezésre állni.

Amit mi a megbízóinkért teszünk:

 • Tájékoztatjuk a jogairól és kötelezettségeiről a vizsgálatok előtt és alatt.
 • Biztosítjuk, hogy az ellenőrök ne éljenek vissza a jogaikkal.
 • Kialakítjuk az együttműködési kereteket, amelyek elengedhetetlenek a vizsgálatok eredményes lezárásához.
 • Képviseljük az érdekeit az eljárásban.
 • Feltárjuk és segítünk kiaknázni a lehetőségeit.

F

Fegyelmi és peres ügyek, vitarendezés

Egy félreértett, közösségi médiás posztból is lehet sportfegyelmi eljárás, majd váratlanul eltiltás. Ez derékba törheti a sportoló, és a környezetében dolgozók karrierjét egyaránt. Ezek az eljárások eleinte legtöbbször bagatellnek látszanak, de a következményeik súlyosak lehetnek. Csak hideg fejjel és teljes profizmussal szabad fegyelmi ügyben, vagy peres eljárásban részt venni. A szakszerű és higgadt eljárási jelenléthez nélkülözhetetlen a jogi képviselő.

Az eljárás alá vont személyt alig védik a szabályok. Az ügyek gyakorta az egyesületen vagy sportágon túl is nagy vihart kavarnak. Előfordul, hogy a sportoló elkövetési szándékától függetlenül is elmarasztaló döntés születik.

Amit mi a megbízóinkért teszünk:

 • A saját ügyében mindenki elfogult. Meghatározzuk a reális szakmai kereteket.
 • Felkészítjük az eljárás feszített tempójára, nyilatkozatait optimalizáljuk.
 • Felkészítjük a döntéshozókkal való kommunikációra.

O

Okiratszerkesztés

Néhányan hisznek az interneten található template szerződésekben. Ők gyakran válnak megbízóinkká, mivel a rossz szerződés nem várt következményekkel jár együtt. A szerződéskészítés nem egyszerű papírra vetés. Össze kell fogni és meg kell jelentetni a pontos célokat és szerződési sarokpontokat. Egységet kell képezzen a sportolói érdek a klub, vagy szövetség elgondolásaival, a szponzor kikötéseivel. Biztosítani kell a szolgáltatások-ellenszolgáltatások arányát: ki fizet és mikor, kinek fizet, és miért.

Nem a szöveg stílusosságához, hanem a sportoló érdekének megjelenítéséhez, és annak egyéb kötelezettségek miatti beágyazásához kell a sportban járatos ügyvéd. Néha ezek az érdekek olyanok, amiket még maga a sportoló sem ismer.

Amit mi a megbízóinkért teszünk:

 • Elkészítjük szerződését, és vállaljuk a felelősséget a benne foglaltakért.
 • Úgy jelenítjük meg az érdekeit, hogy az a klubja vagy a szövetsége felé is megfelelő lesz.
 • Összefogjuk azokat a kötelezettségeket, amelyek megjelenése kihagyhatatlan a szerződésből.
 • Felkészítjük az aláírás előtti és a szerződés lezárulta utáni időszak feladataira és lehetőségeire.
 • Ha a partnere nem teljesíti a szerződés feltételeit, akkor pontosan tudja majd, mivel érvényesítheti az igazát.

Sz

Szerződéskötési tanácsadás

A sportolók leginkább kész szerződéstervezeteket kapnak. Ebben csak a másik fél elvárásai pontosak. Ezek olyan jogi szövegek, amelyekhez legtöbbször a szakembernek is idő kell, hogy részleteiben értékelje az elvárásokat és az ezekért kínált hasznot. Nehéz egyensúlyozni abban, hogy miben érdemes engedni, és hol kell meghúzni a határt.

Sokszor tapasztaljuk, hogy a szóban megbeszéltek és a szerződésben rögzítettek nem találkoznak egymással. Ennek helyretétele elengedhetetlen. Tetézi a nehézséget, ha a sportoló megélhetése és karrierje függ az aláírástól, vagy annak visszautasításától. Ilyenkor a legnehezebb kiállni a sportolónak a saját érdekeiért. Ekkor már nem elegendő a józan paraszti ész, elengedhetetlen a rutin és a sport területén való jártasság. Kell a külső szakértő precízsége és mérlegelési képessége.

Amit mi a megbízóinkért teszünk:

 • Segítünk átgondolni és megfogalmazni megbízónk saját igényeit. Ennek pontos ismeretében ellenőrizzük a megállapodás szövegét, és gondoskodunk arról, hogy az kifejezésre juttassa a megbízónk érdekeit.
 • Felkészítjük a megbízónkat arra, hogy miben engedjen, és hol húzza meg a határt.
 • Felhívjuk a figyelmét, ha a megállapodás nem illeszkedik a jogszabályokhoz vagy az egyéb szerződéses kötelezettségeihez.

K

Kapcsolat