24

2024

KINEK A FELELŐSSÉGE, HOGY VINÍCIUS NE SÍRJON, ÉS A BÍRÓ NE MENEKÜLJÖN A MECCSRŐL?

A félelem és rettegés szavak nem csengenek össze a sporttal. Van körömrágó izgalom, helyenként a konkurens csapatot megszeppentő szurkolás-cunami, de legtöbbször ez minden. Az végképp ritka, ha felnőtt férfi elsírja magát azért, mert meccse van, vagy bíró lefúj egy mérkőzést, mert nem látja biztonságosnak a körülményeket. Az utóbbi napok mindkét esetre adtak példát.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

A BOTRÁNYOS, PÉNZFELDOBÁSSAL ELDÖNTÖTT FOCIFINÁLÉ, ÉS AMIT ABBÓL LESZŰRHETÜNK

A bírónak mindig igaza van. Hány és hány esetben hallottuk már ezt sporteseményen! Sőt, az évek előrehaladtával egyre gyakrabban mi is ismételgetjük a bölcsességet. Bölcsességet? Valójában tényszerűséget. Úgy van ez, mint a viccben. Két szabály van, 1.) mindig igazam van, 2.) ha nincs, automatikusan életbe lép az egyes szabály. Az U19-es dél-ázsiai női labdarúgó-bajnokság döntőjében életbe lépett a 2.) szabály. Döbbenetes, sporttörténelmi dolog történt az India – Banglades találkozón.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

23

2023

A ZTE-JÁTÉKOSOK SZERZŐDÉSBONTÁSÁNAK JOGI HÁTTERE SOK KÉRDÉST FELVET

Az üzleti életben és a sportéletben nem minden döntés bizonyul jónak. Egy sportvállalkozás is „élő” organizáció, folyamatos utánkövetést igényel.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

A NYEST SZÁJÁRA RAGADT TYÚKVÉR, AVAGY A HIÁNYZÓ 20 MILLIÓ FONT ESETE

Az angol futballbajnokság, a Premier League egy nyestre emlékeztet, amely a szájára ragadt tyúkvért nyalogatja. Ha az írásunk itt zárulna - és csak így meg is jelenne -, akkor bizonyára postafordultával kapnánk egy örökös szurkoló tagságit az Evertontól. Bár ez kecsegtető, mégis inkább elemezzük egy kicsit sportjogi szempontból, hogy nyest lehet-e a Premier League. Valóban véres-e a szája széle, vagy csak az evertoni düh láttatja így azt.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

KIHARCOLHATJA-E MASSA, HOGY ELVEGYÉK HAMILTON 2008-AS VB-CÍMÉT? – A JOGÁSZ VÁLASZOL

Létezik-e olyan per, amelyben elvehetik Lewis Hamilton hétszeres forma 1-es világbajnoktól az egyik világbajnoki címét? Ha igen, akkor megindulhat-e a száguldó cirkusznál is a régmúlt eredményeit felülíró pereskedés- és eljáráscunami, amivel jól összekeverik a világbajnoki eredménytabelláinkat? Egyáltalán, letaszíthatóak-e visszamenőleg a világbajnoki trónról a Verstappenek, Alonsók, Hakkinenek, és még ki tudja hány és hány ikonja a formaautók topligájának?

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

MANCHESTER-MONOPOLY, AVAGY EGY FUTBALLKLUB ELADÁSÁNAK HÁTTERE ÉS RÉSZLETEI

A katari Jassim bin Hamad bin Khalifa Al Thani sejk, valamint az INEOS tulajdonos Sir Jim Ratcliffe verseng a Manchester United labdarúgóklub megvásárlásáért. A Glazer család a klub jelenlegi tulajdonosa és emiatt eladója, ők tárgyalnak a két milliárdossal a csapat átruházásáról. De vajon miről tárgyalnak? Mi a jogi háttere egy focicsapat megvásárlásának? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre próbáltunk egy csokorra való választ összegyűjteni.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

Pénzügyek a topkluboknál: vége a simliskedésnek, jöhet a példastatuálás?

Tovább a teljes cikkhez - Nemzeti sport →

MIT TANÍT NEKÜNK A LETOLT GATYA – AVAGY MI ÉS MIÉRT NEM FÉR BELE?

Természetesen nem foglalunk állást a hátvéd viselkedését illetően. Ezt mindenki ítélje meg maga. De a téma alkalmas felütés arra, hogy kicsit körül járjuk a „sportolóhoz méltatlan magatartásnak” nevezett fogalmat, és annak egyes rétegeit.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

CONTE SZERETNÉ, HA A SAJTÓ NEM MOLESZTÁLNÁ ŐT KELLEMETLEN KÉRDÉSEKKEL

Bizonyára minden olvasónak feltűnt, hogy egy győztes csapatnál egymást félrelökve várják a csapattagok a sajtótájékoztatókat. Ki ne szeretné értékelni a saját nélkülözhetetlen szerepét a siker és csillogás közepette? A vesztes, vagy rossz szériában lévő csapatoknál azonban a nyilatkozni vágyók elfogynak, mint a bölények.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

22

2022

VERSTAPPEN JOGI VÉTSÉGET KÖVETETT EL, AMIKOR MEGSZEGTE A CSAPATUTASÍTÁST BRAZÍLIÁBAN?

Nem döntjük meg sem a csapatutasítást támogatók, sem azok ellenzőinek falanxait. Viszont, ha már felvetődik a téma, akkor nézzük meg ennek sportjogi vetületét. Lehet-e csapatutasítást adni? Méltányos-e ez, illetve beleilleszthető-e a fair play keretek közé? Ellen lehet-e szegülni a rádión adott kérésnek, vagy inkább csak egy ajánlásról beszélünk-e?

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

BARCA KONTRA ATLÉTICO, AVAGY A 40 MILLIÓ EURÓS VITA – JOGÁSZ SZEMMEL

Jobb adni, mint kapni, tartja a mondás. Eleddig azt hihettük, hogy a kölcsön esetében ez az állítás biztos, hogy igaz. A spanyol labdarúgó bajnokság rácáfolt az axiómánkra. Viszonylag ritkán esik szó a kölcsönadásról a sportjogi elemzéseknél, így megragadjuk az alkalmat a boncolgatásra. Hálásan köszönjük az apropót a Barcelonának és az Atlético Madridnak.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

DE JONG ESETE XAVIVAL, AVAGY MIT TEHET A FOCISTA, HA A FEJE FÖLÖTT EGYEZNEK MEG RÓLA

Xavi, a Barcelona vezetőedzője állítólag telefonon közölte Frenkie De Jonggal, hogy megegyezett az eladásáról az eddigi csapata a Manchester Uniteddel. A történet számos munkajogi problémát vet fel, amelyeket Simor Miklós igyekezett kibogarászni.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

A 17 ÉVES KORHATÁR NEM A TINI KORCSOLYÁZÓKAT VÉDI, SOKKAL INKÁBB AZ ŐKET KIHASZNÁLÓ BARBÁROKAT ÁLLÍTHATJA MEG

Ha egy gyerek elkeni a teljes mezőny száját egy felnőtt világversenyen, akkor egy dolgot biztosan nem várunk: a versenyszervezők döntését, hogy törpicsek, kívül tágasabb. Majd visszajöhetsz, ha megöregedtél. Hogy ilyen nincs? De van! A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség a thaiföldi kongresszusán az érdemekben megráncosodott küldöttek úgy döntöttek, hogy két lépésben 17 évre emelik a versenyzési korhatárt.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

A PSG-JÁTÉKOS, AKI ÚGY JÁRT, MINT NYUSZIKA, AKIN NEM VOLT SAPKA

Az utasítás és utasítás-végrehajtás láncolata igen hasonló a labdarúgás és a katonaság között. Ahogy a lövészárokban sem ildomos hosszasan egyeztetni a parancs helyességéről, úgy a futball sem az elhúzódó merengés közege. Ez nemcsak a labdarúgásra, hanem minden csapatsportra, sőt, szinte minden sportágra igaz. Talán emiatt is száraz taplóként égette végig a világsajtót a Paris Saint-Germain középpályásának, Idrissa Gueye-nek az esete. Történt ugyanis, hogy személyes okokból nem lépett pályára a Montpellier ellen. Az ügy apropóján érdemes elmerengenünk azon, hogy egy sportoló hogyan és miként kötött a vezetőedzője (értsd a munkáltatója) utasításaihoz.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

KI GONDOLNÁ, HOGY VAN HASONLÓSÁG A VUKMIR-ÜGY ÉS A TÖBBNEJŰSÉG KÖZÖTT?

A legtöbb munkaviszony olyan, mint a házasság. Amíg nem zárod le az egyiket, addig nem léphetsz át a másikba. Mielőtt a több feleséges napkeleti országokban élő olvasóinknak felszökne a szemöldöke, rögzítjük a szempontjainkat. Az elmúlt napok híre, hogy a Szeged-Csanád GA felmondását töltő vezetőedzője, Dragan Vukmir a DVTK kispadján jelent meg a Tiszakécske elleni meccsen. Az iratok ismerete nélkül nem foglalunk állást a két klub nézeteltérésében. Ellenben lehetőségünk van egy kissé elmerülni a sportszakemberek lehetőségei között.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

MEGÜTÖTTÉK A MECCS UTÁN A FRADI EDZŐJÉT, DE KI ÉRTE A FELELŐS?

A Gyergyói Hoki Klub közleményben határolódott el a mérkőzésén jelenlévő edzőverő személytől. Mint ismeretes, vasárnap a Gyergyói HK – Fradi meccs után Fodor Szabolcsot, a zöld-fehér csapat edzőjét megütötte valaki. Helyes is a közlemény, nem illő az ilyesmi. Előre hangsúlyozzuk, ismeretek hiányában nem foglalhatunk állást az ügy biztonsági vonatkozásairól, így semmilyen felelősségi kérdésről sem. Az ügy apropóján azonban előugorhat az orv publicista. Vessük hát tekintetünket egy kicsit a sportrendezvények szabályszegéseinek lehetséges következményeire! Természetesen csak általánosságban.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

A GATYÁJÁT IS LEPERELHETIK A MECCS KÖZBEN NEKIVETKŐZŐ, ÉS BOTRÁNYOSAN TÁVOZÓ AMERIKAI FOCISTÁRÓL

Tampa Bay Buccaneers elkapójaként (is) világhírű Antonio Brown nekivetkőzött, kidobta a szerelését a New York Jets elleni meccsen, majd kirúgták. Vagy előtte kirúgták. Vagy ezért kirúgták. Mindez van talán annyira érdekes történet, hogy elemezgessük egy külsős sportjogász szemével.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

21

2021

A BAYERNNEK KI KELL SZABADULNIA A TÁMOGATÓJA FOJTÓ ÖLELÉSÉBŐL

A napokban volt a Bayern éves szurkolói beszámolója, ahol a klub tájékoztatta a szurkolókat az éves teljesítményről. A sajtóhírek alapján paprikás volt a hangulat a Qatar Airways főszponzor miatt.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

MIÉRT NYÚLNAK BELE A BÍRÓK A SPORT LEGFONTOSABB PILLANATAIBA?

Vannak íratlan szabályok, amelyek eldönthetnek mérkőzéseket, sőt pályafutásokat emelhetnek a csúcsra, vagy dönthetnek romba. Beszélünk időnként „fair play”-ről, vagy méltányosságról, esetleg sportszerűségről. Ezek nem egzakt fogalmak, így az adott helyzet adott bírója dönt annak akkori tartalmáról.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

CÉ RONALDO, AKINEK NEM KÖLLÖTT A KÓLA

Ahol Cristiano Ronaldo van, ott ügy is van. Bár az orosz szövetségi kapitány szkeptikus volt a téma fontosságát illetően – szerinte nem érdekes, hogy mit iszik a világsztár –, de valójában felfordult a futballközvélemény, és magával rántotta a teljes sportközvéleményt is. A kóla, sör, palackos víz Bermuda háromszögéből nem ígérünk kiutat. Ellenben végigkísérjük az olvasót a téma jogi vonatkozásainak örvényei között.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

MOURINHO, A JÁTÉKOSAI ÉS A BICIKLILÁNC

José Mourinho színre lépése óta képes tematizálni a futball-témákat. Most éppen a felelősséghárító attitűdje van porondon: a Tottenham-Newcastle meccs döntetlen lett, amiért a portugál edzőnél a játékosok voltak a hibásak, hiszen ahogy nyilatkozta: „az edző ugyanaz, de a játékosok mások. Igen ám, de a Tottenham játékosai már olyan komoran pillantanak az edzőjük nyilatkozataira, mint a keresztény mártír, aki legközelebb esedékes az oroszlánoknál. Ez pedig egyre többeknél akasztja le a bicikliláncot.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

BŰNCSELEKMÉNY-E ELLOPNI HOSSZÚ KATINKA EDZÉSTERVÉT?

Előre leszögezzük, hogy nem foglalhatunk állást Hosszú Katinka edzésterv-ellopási / -eladási ügyében. Ehhez nincs elég adatunk. Ennek apropóján azonban megmártózhatunk egy kicsit az edzéstervekkel kapcsolatos jogi ügyek azúrkék, langymeleg tavában. A filmeket és a regényeket szokás úgy kezdeni, vagy befejezni, hogy a „szereplők és a történet kizárólag a képzelet szülöttjei”, de mivel ez egy cikk, ezért nem teszünk így. Végigveszünk néhány eshetőséget, ami az olimpikon esetében előfordulhatott.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

MESSI VALAHOGY ELBOLDOGUL MAJD, A BARCELONÁRA NÉZVE VISZONT KÍNOS A SZERZŐDÉS KISZIVÁROGTATÁSA

Az is érthető, hogy a lap nyilvánosságra hozta az adatokat, ám a transzparencia szóval érdemes óvatosan dobálózni. Mindannyian azokra a hírekre vágyunk, amelyeket nehéz megszerezni. Mivel az olvasó ilyet kíván, ezért az újságírók ilyen hírtrófeákat akarnak ejteni. Nem volt ez másként a napokban sem, amikor az egyik legnagyobb példányszámú spanyol lap, az El Mundo nyilvánosságra hozott részleteket Lionel Messi és a Barcelona szerződéséből.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

A MÉRCE MÉRCÉJE, AVAGY KI ÉS MIÉRT KERÜL A VILÁGRANGLISTÁRA AZ ATLÉTIKA VILÁGÁBAN

A Magyar Atlétikai Szövetség honlapján a napokban tettek közzé egy írást, amely az atléta-világranglista elkészültének és fenntartásának kulisszatitkaiba enged bepillantást. Azért is kellemes téma ez számunkra, mert van magyar vonatkozása: Spiriev Attila vezetésével egy magyar cég kezeli a rangsort. A téma kapcsán elhatároztuk, hogy felvetünk egy-két sportjogi szempontot, ami körüllengi – és most nevezzük hát nevén a gyereket – a World Athletics világranglistáját.

Tovább a teljes cikkhez - Runner's World →

Kifogni a szelet az ellenség vitorlájából

Tovább a teljes cikkhez - Nemzeti Sport →

20

2020

FUTÓSZABÁLYOK MÁTÓL 30 NAPON ÁT!

Továbbra sem szeretnénk, hogy a mindennapi betevő futásunkat kormányrendelettel a hónunk alatt teljesítsük. Ennek ellenszereként összefoglaljuk a tegnap éjszaka megjelent szabályozást a jogszerű sportolás kereteiről.

Tovább a teljes cikkhez - Runner's World →

ÍGY LEHET TUTIRA MEGÚSZNI EGY DOPPINGVÉTSÉGET

Ki hitte volna, hogy az atlétikai doppingügyekért felelős Athletics Integrity Unit (AIU) doppingellenőreit fel kellene szerelni hivatali GPS-szel? Ideje lenne elgondolkozni a beszerzési eljáráson, mert néhány napja nagy pofonba szaladtak bele szegények. Ha az ellenőr odatalál a 400 méteres síkfutás világbajnoki címvédőjéhez, Salwa Eid Naserhez, akkor eltiltják. De mivel nem talált oda – hiszen a lakása helyett egy raktárba csengettek – így a bahreini futónő továbbra is versenyezhet.

Tovább a teljes cikkhez - Runner's World →

A MARATONI EX-VILÁGCSÚCSTARTÓ DOPPINGVÉTSÉGHEZ KAPCSOLÓDÓ BALLÉPÉSEI

A korábbi maratoni csúcstartó, Wilson Kipsang nem csak az eredményeivel írt sporttörténelmet. Már az a sportoló is ritka, akit néhány hét leforgása alatt több esetben eltilthattak volna más-más cselekményekért. Olyan viszont, aki egy eljáráson belül a cselekményével és a védekezésével is eltiltásra ad okot, az már tényleg kuriózum.

Tovább a teljes cikkhez - Runner's World →

A KÖLTÖZKÖDÉS DOPPINGSZABÁLYAI PROFIKNÁL

Furcsán hangozhat, de költözéskor is elkövethető doppingvétség. Ennek valóságát mi sem bizonyítja jobban, mint két fiatala amerikai sprinter tavaszi esete. Az atlétikai doppingügyekért felelős Athletics Integrity Unit március hónapban két szűkszavú bejegyzést tett közzé a honlapján. Előzetesen eltiltotta Deajah Stevenst és Gabrielle Thomast doppinggyanú miatt. A két amerikai sportolónő messze nem a „futottak még” kategória tagja. Stevens a riói olimpián hetedik lett, a 2017-es londoni világbajnokságon az ötödik helyen érkezett be, míg Thomas a lausanne-i Gyémánt Liga-verseny 200 m-es síkfutás számában már kétszeres győztes. A két hölgy nemcsak futásban, költözködésben is hatékony. Ez még önmagában nem lenne baj, de ha valaki elmulasztja bejelenteni a tartózkodási helyét, azt már a doppingkódex kevéssé tolerálja.

Tovább a teljes cikkhez - Runner's World →

FUTVA ISMERSZIK MEG – A KARANTÉN

Ki gondolta volna, hogy egyszer azt is vizsgálja majd a rendőr, hogy ki fut a jogszabályoknak megfelelően! Ha útra kelünk, akkor már nemcsak a bemelegítő-krémre, a pulzusmérőre, a jó cipőre van szükség, a hónunk alá kell csapnunk a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletet is. Mivel ez kissé kényelmetlenné teheti az edzésmunkát, ezért összefoglaljuk, mit érdemes tudni a futást korlátozó szabályról.

Tovább a teljes cikkhez - Runner's World →

WADA: IDEJE ELÉRNÜNK, HOGY SZÉTVÁLASSZUK AZ ÁRTATLANOKAT ÉS A SZÁNDÉKOS CSALÓKAT!

Még az is lehet, hogy nemsokára a doppingolás sem ugyanazt jelenti majd, mint ma. Ha hétköznapi módon akarjuk körülírni a doppingolást, akkor az valami olyasmi lehet, hogy a sportolónak teljesítményfokozót találnak a szervezetében. Pont. Ha viszont elfogadják az Amerikai Doppingellenes Ügynökség vezetőjének, Travis Tygart-nak az indítványát, akkor ez megváltozik majd. Hogy mi is történt, és mi lehet ennek a következménye, arról érdemes elmélkednünk egy kicsit.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

CSEHÜL ÁLL A KORRUPCIÓVAL VÁDOLT CSEH LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG

Sokkolta a világ futball-szerető közvéleményét a cseh labdarúgóbotrány. 19 személyt gyanúsítanak korrupcióval, a rendőrség október második felében még a Cseh Labdarúgó-szövetség székházába is kivonult.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

AMIKOR AGÜERO JOBB LÁBA HELYETT A BAL KEZE A FŐSZEREPLŐ

Meg lehet-e fogni a partjelzőt? A napokban a Manchester City és Arsenal meccsén az egyik játékos Sergio Agüero rátette a kezét a női partjelző vállára (vagy talán a nyakára). Volt ebből felháborodás, az ügyben még Rosena Allin-Khan, az angol parlament munkáspárti képviselőnője is nyilatkozott. Sok kérdést vetett fel a mozdulat, de egy nagyon érdekes űrről nem szólt eddig a fáma. Erről vetettünk a képernyőre pár sort. Jöjjön a spoiler: a labdarúgás központi játékszabályai között nagyon elrejtve lehet az esetre szabályt találni.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

ILYEN JOGSÉRTÉSEK TÖRTÉNHETTEK BABOS TIMI KIZÁRÁSAKOR A SPORTJOGÁSZ SZERINT

Nemcsak a teljes magyarság háborodott fel azon, hogy kicsit több, mint egy hete kizárták Babos Tímeát a US Openről. Feszült figyelemmel vártuk, hátha a nemzetközi tenisz döntéshozói, a sporttársadalom, a US Open szervezői előhúznak bármi gyógyírszerűt. Egyikük sem tette. Pedig az ember azt gondolná, hogy a végtelenül cizellált és a hibridség határáig túlszabályozott világunkban már nincsenek pelikán józsefi fordulatok. Hogy mennyire is vannak, és az mennyire mind Babos Tímea ellen szól, azt gondoltuk összeszedjük. Íme egy csokorra való jogelv, és/vagy jogi fogalom, amely megtérdelt az eset alkalmával. Ezeket direkt ábécé sorrendbe szedtük, hogy a nyájas olvasó dönthesse el a számára ideális sorrendet.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

MÉG A KORONAVÍRUSRA IS HIVATKOZHAT A VILÁG LEGDRÁGÁBB KAPUSA, HA KI AKARNÁK RÚGNI

Kepa Arrizabalaga kapusként történelmet írt, hiszen a Chelsea 71 millió fontért vásárolta meg alig két éve. Csakhogy a baszk hálóőr azóta rosszul véd. A védési hatékonysága 56 %-os, ami feketén-fehéren igazolja a klub kapuscsere szándékát. Szinte biztosan elkezdődtek a szerződéses tárgyalások a váltásról, mind a klub, mind a játékos részéről. Bár a szerződést nem ismerjük, de játszunk el a gondolattal, hogy milyen szerződéses garanciák befolyásolhatják a közelgő tárgyalásokat! Ki tudja, talán több felvetődik majd a londoni tárgyalóasztalnál…

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

A DINAMO KORONAVÍRUSOS SZERTÁROSA MIATT EGY STADIONNYI DOLGOZÓ KÉSZÜL TIZENNÉGY NAP PIHENŐRE

A sporttársadalom több esetben értetlenül áll a koronavírus-járvány miatti szigorú sportvezetői intézkedéseket látva. A ragály remélhetőleg távozóban van az életünkből, de annak következményei itt maradnak közöttünk. Ezek közül sokat elfogadunk – de néhány esetében erős késztetést érzünk a morgásra. Vajon tényleg indokolatlanok ezek a túlzott szigorral meghozott szabályok? Vizsgáljunk meg néhányat ezek közül!

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

SZERZŐDÉSES POFOZKODÁSOK

Steve Parish, a Cristal Palace elnöke azért várta az angol bajnokság befejezésének lehetőségét, mert enélkül szerinte pereskedések sora következhet, mind a műsorszolgáltatók, mint a szponzorok felé. Gary Neville egykori válogatott is arról értekezett, hogy a vírus elleni védekezés vs. újraindítás ügyében kétségkívül az újraindítás felé kell dönteni. Aleksander Ceferin UEFA-elnök a napokban nyilatkozta, hogy lazítják a klubok érdekében a Financial Fair Play pénzügyi szabályrendszert. Persze – tesszük hozzá –, ha minden így maradna, akkor a klubok többségét elnyeli a fizetési szakadék.

Tovább a teljes cikkhez - Eurosport →

19

2019

VEREKEDJÜNK? – AMIVEL NEM SZÁMOLT LEWANDOWSKI ÉS COMAN, A BAYERN MÜNCHEN KÉT SZTÁRJA

A hírt sokféleképpen kommentelték a különböző oldalakon. Volt, aki a pletykára éhes közönség kielégítése, mások a zsoldos-légiósok mindennapi életének elemzése (értsd: a csapattársak egymás-utálása), megint mások a valószínűtlen álhír-terjesztés mellett ragadtak klaviatúrát. Induljunk ki abból, hogy a hír igaz, és a két profi játékos tényleg ököllel ütlegelte egymást az edzésen. Ennek bőven vannak jogi vonatkozásai. Vegyünk néhányat ezek közül!

Tovább a teljes cikkhez - Sportsmarketing.hu →

A SALA-ÜGY JOGI KÉRDÉSEI

Milyen kötelezettségei vannak egy futballklubnak egy eladott, de a vevőhöz meg nem érkezett játékos esetében? A sportsajtó ezt a kérdést latolgatja hetek óta. Ismeretes, hogy az argentin Emiliano Sala a Nantes-tól a Cardiff City-hez igazolt. Amikor Franciaországból Wales-be tartott, akkor a La Manche-csatornába zuhant. Hatalmas tragédia. A szerződést azonban mind az eladó, mind a vevő aláírta. Emiatt a Nantes hivatalos levélben figyelmeztette a walesi partnert, hogy a fizetési kötelezettsége napokon belül fennáll. Akkor is, ha a futballista nem érkezett meg az első edzésre… A múlt héten adtunk rövid szakvéleményt a Nemzeti Sportnak, amikor annak során felmerültek az ügy elvarratlan, sőt, érthetetlen szálai is. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Tovább a teljes cikkhez - Sportsmarketing.hu →

A TAO TÁMOGATÁSOK MARGÓJÁRA

522 milliárd forint TAO támogatás került a látvány-csapatsportok egyesületeinek kasszájába 2011 és 2017 között. Az adatokat az év elején publikálták a sporttal és gazdasággal foglalkozó médiumok a TAO-val kapcsolatos adatösszesítőiket. Több, mint félbillió forint! A támogatás óriási, nem kérdés, hogy a sportnak nemcsak a szavak szintjén, hanem a valóságban (értsd: a kasszától távozva) is kiemelt a jelentősége. Emlékezhetünk, hogy 2011-ben döntött úgy az országgyűlés, hogy a társasági adót fizető cégek az adójuk meghatározott százalékát felajánlhatják a látványsportok egyesületeinek. Lássuk az adatokból levonható sportjogi következtetéseket!

Tovább a teljes cikkhez - Sportsmarketing.hu →

A BINOTTO-SZERZŐDÉS

Mattia Binotto lett a Ferrari Forma 1-es csapatának új vezetője. A bejelentés megtörtént, így azt minden bizonnyal megelőzte egy aláírás. A kézjegyek fölött a Scuderia Ferrari és az új csapatfőnök közötti megállapodás van. Ezt a szerződést nem láttuk, de eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lehet benne. Valójában nem is ezzel, hanem azzal, ha mi írtuk volna, akkor miket szerepeltettünk volna benne.

Tovább a teljes cikkhez - Sportsmarketing.hu →

18

2018

AZ EURÓPAI LABDARÚGÓ SZUPERLIGA JOGI NEHÉZSÉGEI

Ugyan a résztvevők egymást félrelökve cáfolják a tárgyalásokat, de a szaksajtó nem veszi le a napirendről a szuperliga megszületésének lehetőségét. Ha megszületik, akkor a futballról alkotott képünk megváltozik majd. Sőt, szurkolni sem úgy fogunk, mint annak előtte. Mint ismeretes, a német der Spiegel magazin kutatásai alapján 11 európai klub kilépne az Európai Labdarúgó Szövetségből [UEFA] és néhány meghívott csapattal együtt egy topsorozatot indítana.

Tovább a teljes cikkhez - Sportsmarketing.hu →

A GÓL SZEREPE

A sportot el lehet adni termékként. Aminek pedig a piacon értéke van, ahhoz a termékfejlesztéshez szükséges segédszolgáltatások társulnak. Lám-lám, kettő mondatból meg lehet teremteni a sportjog létjogosultságát. Egy termék értékállóságához és eladhatóságához tiszta viszonyokra van szükség, vagy legalábbis előre kiszámítható következményekre. A kiszámíthatóságot sportjogi szakemberek szabályalkotó munkája teremti meg. A rövid bevezető összefoglalója lehet egy sportjogi stúdiumnak. Ez azonban nem érne egy cikket, kivéve, ha egy mondattal később már a fenti sorok ellenkezőjét is megfogalmaznánk.

Tovább a teljes cikkhez - Sportsmarketing.hu →

A FORMA-1-ES PILÓTAIGAZOLÁSOK JOGI VONATKOZÁSAI

Megszoktuk a Forma 1-ben, hogy a szezon vége felé a következő évi szerződésektől (is) hangos a rajtrács. Lesz változás bőven: Kimi Räikkönen útilaput kapott a Ferraritól, és átkerül a Sauberhez. Danyiil Kvjat harmadszor is esélyt kap a Red Bulltól. A Ferrari jogosult egy pilótát jelölni az előbb említett Alfa Romeo Sauberhez, amit meg is tettek: Giovinazzi lesz az új pilóta. Daniel Ricciardo sem marad a Red Bullnál, hanem átkerül a gyári Renault csapathoz. Talán levezetni, talán a csapatot feljavítani, talán beleszólni a nagyok küzdelmébe. Ez majd elválik.

Tovább a teljes cikkhez - Sportsmarketing.hu →

LÉTEZIK-E FUTBALLJOG?

A nemzetközi szakirodalom egyre többet érvel a futballjog létezése mellett. Tény, ami tény, a jogterületek egyre ádázabban küzdenek a saját megteremtésükért. Miért ne tenné ezt a futballjog is? Hol is beszélhetünk pénzzel teli, sokakat vonzó jogviszonyokról/jogvitákról? Hát a labdarúgás esetében. Ahol pedig vita van, ott előkerülnek a szabályok, azután a jog és végül a jogászok is. Mennyivel többet bele tudunk képzelni a futballjogba, mint mondjuk az űrjogba, vagy akár a nemzetközi kollíziós magánjogba! Kell ennél több?"

Tovább a teljes cikkhez - Sportsmarketing.hu →

K

Kapcsolat