23

2023

KIHARCOLHATJA-E MASSA, HOGY ELVEGYÉK HAMILTON 2008-AS VB-CÍMÉT? – A JOGÁSZ VÁLASZOL: “Létezik-e olyan per, amelyben elvehetik Lewis Hamilton hétszeres forma 1-es világbajnoktól az egyik világbajnoki címét? Ha igen, akkor megindulhat-e a száguldó cirkusznál is a régmúlt eredményeit felülíró pereskedés- és eljáráscunami, amivel jól összekeverik a világbajnoki eredménytabelláinkat? Egyáltalán, letaszíthatóak-e visszamenőleg a világbajnoki trónról a Verstappenek, Alonsók, Hakkinenek, és még ki tudja hány és hány ikonja a formaautók topligájának?” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

MANCHESTER-MONOPOLY, AVAGY EGY FUTBALLKLUB ELADÁSÁNAK HÁTTERE ÉS RÉSZLETEI: “A katari Jassim bin Hamad bin Khalifa Al Thani sejk, valamint az INEOS tulajdonos Sir Jim Ratcliffe verseng a Manchester United labdarúgóklub megvásárlásáért. A Glazer család a klub jelenlegi tulajdonosa és emiatt eladója, ők tárgyalnak a két milliárdossal a csapat átruházásáról. De vajon miről tárgyalnak? Mi a jogi háttere egy focicsapat megvásárlásának? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre próbáltunk egy csokorra való választ összegyűjteni.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

Pénzügyek a topkluboknál: vége a simliskedésnek, jöhet a példastatuálás?

- Nemzeti Sport

MIT TANÍT NEKÜNK A LETOLT GATYA – AVAGY MI ÉS MIÉRT NEM FÉR BELE? “Természetesen nem foglalunk állást a hátvéd viselkedését illetően. Ezt mindenki ítélje meg maga. De a téma alkalmas felütés arra, hogy kicsit körül járjuk a „sportolóhoz méltatlan magatartásnak” nevezett fogalmat, és annak egyes rétegeit.” Bővebben az Eurosport oldalán

- Eurosport

CONTE SZERETNÉ, HA A SAJTÓ NEM MOLESZTÁLNÁ ŐT KELLEMETLEN KÉRDÉSEKKEL: “Bizonyára minden olvasónak feltűnt, hogy egy győztes csapatnál egymást félrelökve várják a csapattagok a sajtótájékoztatókat. Ki ne szeretné értékelni a saját nélkülözhetetlen szerepét a siker és csillogás közepette? A vesztes, vagy rossz szériában lévő csapatoknál azonban a nyilatkozni vágyók elfogynak, mint a bölények. Antonio Conte” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

22

2022

VERSTAPPEN JOGI VÉTSÉGET KÖVETETT EL, AMIKOR MEGSZEGTE A CSAPATUTASÍTÁST BRAZÍLIÁBAN?: “Nem döntjük meg sem a csapatutasítást támogatók, sem azok ellenzőinek falanxait. Viszont, ha már felvetődik a téma, akkor nézzük meg ennek sportjogi vetületét. Lehet-e csapatutasítást adni? Méltányos-e ez, illetve beleilleszthető-e a fair play keretek közé? Ellen lehet-e szegülni a rádión adott kérésnek, vagy inkább csak egy ajánlásról beszélünk-e?” Bővebben az Eurosport oldalán

- Eurosport

BARCA KONTRA ATLÉTICO, AVAGY A 40 MILLIÓ EURÓS VITA – JOGÁSZ SZEMMEL: “Jobb adni, mint kapni, tartja a mondás. Eleddig azt hihettük, hogy a kölcsön esetében ez az állítás biztos, hogy igaz. A spanyol labdarúgó bajnokság rácáfolt az axiómánkra. Viszonylag ritkán esik szó a kölcsönadásról a sportjogi elemzéseknél, így megragadjuk az alkalmat a boncolgatásra. Hálásan köszönjük az apropót a Barcelonának és az Atlético Madridnak.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

DE JONG ESETE XAVIVAL, AVAGY MIT TEHET A FOCISTA, HA A FEJE FÖLÖTT EGYEZNEK MEG RÓLA: “Xavi, a Barcelona vezetőedzője állítólag telefonon közölte Frenkie De Jonggal, hogy megegyezett az eladásáról az eddigi csapata a Manchester Uniteddel. A történet számos munkajogi problémát vet fel, amelyeket Simor Miklós igyekezett kibogarászni.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

A 17 ÉVES KORHATÁR NEM A TINI KORCSOLYÁZÓKAT VÉDI, SOKKAL INKÁBB AZ ŐKET KIHASZNÁLÓ BARBÁROKAT ÁLLÍTHATJA MEG: “Ha egy gyerek elkeni a teljes mezőny száját egy felnőtt világversenyen, akkor egy dolgot biztosan nem várunk: a versenyszervezők döntését, hogy törpicsek, kívül tágasabb. Majd visszajöhetsz, ha megöregedtél. Hogy ilyen nincs? De van! A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség a thaiföldi kongresszusán az érdemekben megráncosodott küldöttek úgy döntöttek, hogy két lépésben 17 évre emelik a versenyzési korhatárt”. Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

A PSG-JÁTÉKOS, AKI ÚGY JÁRT, MINT NYUSZIKA, AKIN NEM VOLT SAPKA: “Az utasítás és utasítás-végrehajtás láncolata igen hasonló a labdarúgás és a katonaság között. Ahogy a lövészárokban sem ildomos hosszasan egyeztetni a parancs helyességéről, úgy a futball sem az elhúzódó merengés közege. Ez nemcsak a labdarúgásra, hanem minden csapatsportra, sőt, szinte minden sportágra igaz. Talán emiatt is száraz taplóként égette végig a világsajtót a Paris Saint-Germain középpályásának, Idrissa Gueye-nek az esete. Történt ugyanis, hogy személyes okokból nem lépett pályára a Montpellier ellen. Az ügy apropóján érdemes elmerengenünk azon, hogy egy sportoló hogyan és miként kötött a vezetőedzője (értsd a munkáltatója) utasításaihoz.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

KI GONDOLNÁ, HOGY VAN HASONLÓSÁG A VUKMIR-ÜGY ÉS A TÖBBNEJŰSÉG KÖZÖTT? “A legtöbb munkaviszony olyan, mint a házasság. Amíg nem zárod le az egyiket, addig nem léphetsz át a másikba. Mielőtt a több feleséges napkeleti országokban élő olvasóinknak felszökne a szemöldöke, rögzítjük a szempontjainkat. Az elmúlt napok híre, hogy a Szeged-Csanád GA felmondását töltő vezetőedzője, Dragan Vukmir a DVTK kispadján jelent meg a Tiszakécske elleni meccsen. Az iratok ismerete nélkül nem foglalunk állást a két klub nézeteltérésében. Ellenben lehetőségünk van egy kissé elmerülni a sportszakemberek lehetőségei között.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

MEGÜTÖTTÉK A MECCS UTÁN A FRADI EDZŐJÉT, DE KI ÉRTE A FELELŐS? “A Gyergyói Hoki Klub közleményben határolódott el a mérkőzésén jelenlévő edzőverő személytől. Mint ismeretes, vasárnap a Gyergyói HK – Fradi meccs után Fodor Szabolcsot, a zöld-fehér csapat edzőjét megütötte valaki. Helyes is a közlemény, nem illő az ilyesmi. Előre hangsúlyozzuk, ismeretek hiányában nem foglalhatunk állást az ügy biztonsági vonatkozásairól, így semmilyen felelősségi kérdésről sem. Az ügy apropóján azonban előugorhat az orv publicista. Vessük hát tekintetünket egy kicsit a sportrendezvények szabályszegéseinek lehetséges következményeire! Természetesen csak általánosságban.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

A GATYÁJÁT IS LEPERELHETIK A MECCS KÖZBEN NEKIVETKŐZŐ, ÉS BOTRÁNYOSAN TÁVOZÓ AMERIKAI FOCISTÁRÓL: “Tampa Bay Buccaneers elkapójaként (is) világhírű Antonio Brown nekivetkőzött, kidobta a szerelését a New York Jets elleni meccsen, majd kirúgták. Vagy előtte kirúgták. Vagy ezért kirúgták. Mindez van talán annyira érdekes történet, hogy elemezgessük egy külsős sportjogász szemével.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

21

2021

A BAYERNNEK KI KELL SZABADULNIA A TÁMOGATÓJA FOJTÓ ÖLELÉSÉBŐL: “A napokban volt a Bayern éves szurkolói beszámolója, ahol a klub tájékoztatta a szurkolókat az éves teljesítményről. A sajtóhírek alapján paprikás volt a hangulat a Qatar Airways főszponzor miatt.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

MIÉRT NYÚLNAK BELE A BÍRÓK A SPORT LEGFONTOSABB PILLANATAIBA? “Vannak íratlan szabályok, amelyek eldönthetnek mérkőzéseket, sőt pályafutásokat emelhetnek a csúcsra, vagy dönthetnek romba. Beszélünk időnként „fair play”-ről, vagy méltányosságról, esetleg sportszerűségről. Ezek nem egzakt fogalmak, így az adott helyzet adott bírója dönt annak akkori tartalmáról.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

CÉ RONALDO, AKINEK NEM KÖLLÖTT A KÓLA: “Ahol Cristiano Ronaldo van, ott ügy is van. Bár az orosz szövetségi kapitány szkeptikus volt a téma fontosságát illetően – szerinte nem érdekes, hogy mit iszik a világsztár –, de valójában felfordult a futballközvélemény, és magával rántotta a teljes sportközvéleményt is. A kóla, sör, palackos víz Bermuda háromszögéből nem ígérünk kiutat. Ellenben végigkísérjük az olvasót a téma jogi vonatkozásainak örvényei között.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

MOURINHO, A JÁTÉKOSAI ÉS A BICIKLILÁNC: “José Mourinho színre lépése óta képes tematizálni a futball-témákat. Most éppen a felelősséghárító attitűdje van porondon: a Tottenham-Newcastle meccs döntetlen lett, amiért a portugál edzőnél a játékosok voltak a hibásak, hiszen ahogy nyilatkozta: „az edző ugyanaz, de a játékosok mások. Igen ám, de a Tottenham játékosai már olyan komoran pillantanak az edzőjük nyilatkozataira, mint a keresztény mártír, aki legközelebb esedékes az oroszlánoknál. Ez pedig egyre többeknél akasztja le a bicikliláncot.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

BŰNCSELEKMÉNY-E ELLOPNI HOSSZÚ KATINKA EDZÉSTERVÉT? “Előre leszögezzük, hogy nem foglalhatunk állást Hosszú Katinka edzésterv-ellopási / -eladási ügyében. Ehhez nincs elég adatunk. Ennek apropóján azonban megmártózhatunk egy kicsit az edzéstervekkel kapcsolatos jogi ügyek azúrkék, langymeleg tavában. A filmeket és a regényeket szokás úgy kezdeni, vagy befejezni, hogy a „szereplők és a történet kizárólag a képzelet szülöttjei”, de mivel ez egy cikk, ezért nem teszünk így. Végigveszünk néhány eshetőséget, ami az olimpikon esetében előfordulhatott.” Bővebben az Eurosport oldalán

- Eurosport

MESSI VALAHOGY ELBOLDOGUL MAJD, A BARCELONÁRA NÉZVE VISZONT KÍNOS A SZERZŐDÉS KISZIVÁROGTATÁSA: “Az is érthető, hogy a lap nyilvánosságra hozta az adatokat, ám a transzparencia szóval érdemes óvatosan dobálózni. Mindannyian azokra a hírekre vágyunk, amelyeket nehéz megszerezni. Mivel az olvasó ilyet kíván, ezért az újságírók ilyen hírtrófeákat akarnak ejteni. Nem volt ez másként a napokban sem, amikor az egyik legnagyobb példányszámú spanyol lap, az El Mundo nyilvánosságra hozott részleteket Lionel Messi és a Barcelona szerződéséből.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

A MÉRCE MÉRCÉJE, AVAGY KI ÉS MIÉRT KERÜL A VILÁGRANGLISTÁRA AZ ATLÉTIKA VILÁGÁBAN: “A Magyar Atlétikai Szövetség honlapján a napokban tettek közzé egy írást, amely az atléta-világranglista elkészültének és fenntartásának kulisszatitkaiba enged bepillantást. Azért is kellemes téma ez számunkra, mert van magyar vonatkozása: Spiriev Attila vezetésével egy magyar cég kezeli a rangsort. A téma kapcsán elhatároztuk, hogy felvetünk egy-két sportjogi szempontot, ami körüllengi – és most nevezzük hát nevén a gyereket – a World Athletics világranglistáját.” Bővebben a Runner’s World oldalán.

- Runner's World

Kifogni a szelet az ellenség vitorlájából

- Nemzeti Sport

A jog követi a gazdaságot

- Képes Sport

20

2020

FUTÓSZABÁLYOK MÁTÓL 30 NAPON ÁT! “Továbbra sem szeretnénk, hogy a mindennapi betevő futásunkat kormányrendelettel a hónunk alatt teljesítsük. Ennek ellenszereként összefoglaljuk a tegnap éjszaka megjelent szabályozást a jogszerű sportolás kereteiről.” Bővebben a Runner’s World oldalán.

- Runner's World

ÍGY LEHET TUTIRA MEGÚSZNI EGY DOPPINGVÉTSÉGET: “Ki hitte volna, hogy az atlétikai doppingügyekért felelős Athletics Integrity Unit (AIU) doppingellenőreit fel kellene szerelni hivatali GPS-szel? Ideje lenne elgondolkozni a beszerzési eljáráson, mert néhány napja nagy pofonba szaladtak bele szegények. Ha az ellenőr odatalál a 400 méteres síkfutás világbajnoki címvédőjéhez, Salwa Eid Naserhez, akkor eltiltják. De mivel nem talált oda – hiszen a lakása helyett egy raktárba csengettek – így a bahreini futónő továbbra is versenyezhet.” Bővebben a Runner’s World oldalán.

- Runner's World

A MARATONI EX-VILÁGCSÚCSTARTÓ DOPPINGVÉTSÉGHEZ KAPCSOLÓDÓ BALLÉPÉSEI: “A korábbi maratoni csúcstartó, Wilson Kipsang nem csak az eredményeivel írt sporttörténelmet. Már az a sportoló is ritka, akit néhány hét leforgása alatt több esetben eltilthattak volna más-más cselekményekért. Olyan viszont, aki egy eljáráson belül a cselekményével és a védekezésével is eltiltásra ad okot, az már tényleg kuriózum.” Bővebben a Runner’s World oldalán.

- Runner's World

A KÖLTÖZKÖDÉS DOPPINGSZABÁLYAI PROFIKNÁL: ” Furcsán hangozhat, de költözéskor is elkövethető doppingvétség. Ennek valóságát mi sem bizonyítja jobban, mint két fiatala amerikai sprinter tavaszi esete. Az atlétikai doppingügyekért felelős Athletics Integrity Unit március hónapban két szűkszavú bejegyzést tett közzé a honlapján. Előzetesen eltiltotta Deajah Stevenst és Gabrielle Thomast doppinggyanú miatt. A két amerikai sportolónő messze nem a „futottak még” kategória tagja. Stevens a riói olimpián hetedik lett, a 2017-es londoni világbajnokságon az ötödik helyen érkezett be, míg Thomas a lausanne-i Gyémánt Liga-verseny 200 m-es síkfutás számában már kétszeres győztes. A két hölgy nemcsak futásban, költözködésben is hatékony. Ez még önmagában nem lenne baj, de ha valaki elmulasztja bejelenteni a tartózkodási helyét, azt már a doppingkódex kevéssé tolerálja.” Bővebben a Runner’s World oldalán.

- Runner's World

FUTVA ISMERSZIK MEG – A KARANTÉN: “Ki gondolta volna, hogy egyszer azt is vizsgálja majd a rendőr, hogy ki fut a jogszabályoknak megfelelően! Ha útra kelünk, akkor már nemcsak a bemelegítő-krémre, a pulzusmérőre, a jó cipőre van szükség, a hónunk alá kell csapnunk a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletet is. Mivel ez kissé kényelmetlenné teheti az edzésmunkát, ezért összefoglaljuk, mit érdemes tudni a futást korlátozó szabályról.” Bővebben a Runner’s World oldalán.

- Runner's World

WADA: IDEJE ELÉRNÜNK, HOGY SZÉTVÁLASSZUK AZ ÁRTATLANOKAT ÉS A SZÁNDÉKOS CSALÓKAT: “Még az is lehet, hogy nemsokára a doppingolás sem ugyanazt jelenti majd, mint ma. Ha hétköznapi módon akarjuk körülírni a doppingolást, akkor az valami olyasmi lehet, hogy a sportolónak teljesítményfokozót találnak a szervezetében. Pont. Ha viszont elfogadják az Amerikai Doppingellenes Ügynökség vezetőjének, Travis Tygart-nak az indítványát, akkor ez megváltozik majd. Hogy mi is történt, és mi lehet ennek a következménye, arról érdemes elmélkednünk egy kicsit.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

CSEHÜL ÁLL A KORRUPCIÓVAL VÁDOLT CSEH LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG: ” Sokkolta a világ futball-szerető közvéleményét a cseh labdarúgóbotrány. 19 személyt gyanúsítanak korrupcióval, a rendőrség október második felében még a Cseh Labdarúgó-szövetség székházába is kivonult. ” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

AMIKOR AGÜERO JOBB LÁBA HELYETT A BAL KEZE A FŐSZEREPLŐ: “Meg lehet-e fogni a partjelzőt? A napokban a Manchester City és Arsenal meccsén az egyik játékos Sergio Agüero rátette a kezét a női partjelző vállára (vagy talán a nyakára). Volt ebből felháborodás, az ügyben még Rosena Allin-Khan, az angol parlament munkáspárti képviselőnője is nyilatkozott. Sok kérdést vetett fel a mozdulat, de egy nagyon érdekes űrről nem szólt eddig a fáma. Erről vetettünk a képernyőre pár sort. Jöjjön a spoiler: a labdarúgás központi játékszabályai között nagyon elrejtve lehet az esetre szabályt találni.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

ILYEN JOGSÉRTÉSEK TÖRTÉNHETTEK BABOS TIMI KIZÁRÁSAKOR A SPORTJOGÁSZ SZERINT: “Nemcsak a teljes magyarság háborodott fel azon, hogy kicsit több, mint egy hete kizárták Babos Tímeát a US Openről. Feszült figyelemmel vártuk, hátha a nemzetközi tenisz döntéshozói, a sporttársadalom, a US Open szervezői előhúznak bármi gyógyírszerűt. Egyikük sem tette. Pedig az ember azt gondolná, hogy a végtelenül cizellált és a hibridség határáig túlszabályozott világunkban már nincsenek pelikán józsefi fordulatok. Hogy mennyire is vannak, és az mennyire mind Babos Tímea ellen szól, azt gondoltuk összeszedjük. Íme egy csokorra való jogelv, és/vagy jogi fogalom, amely megtérdelt az eset alkalmával. Ezeket direkt ábécé sorrendbe szedtük, hogy a nyájas olvasó dönthesse el a számára ideális sorrendet.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

MÉG A KORONAVÍRUSRA IS HIVATKOZHAT A VILÁG LEGDRÁGÁBB KAPUSA, HA KI AKARNÁK RÚGNI: “Kepa Arrizabalaga kapusként történelmet írt, hiszen a Chelsea 71 millió fontért vásárolta meg alig két éve. Csakhogy a baszk hálóőr azóta rosszul véd. A védési hatékonysága 56 %-os, ami feketén-fehéren igazolja a klub kapuscsere szándékát. Szinte biztosan elkezdődtek a szerződéses tárgyalások a váltásról, mind a klub, mind a játékos részéről. Bár a szerződést nem ismerjük, de játszunk el a gondolattal, hogy milyen szerződéses garanciák befolyásolhatják a közelgő tárgyalásokat! Ki tudja, talán több felvetődik majd a londoni tárgyalóasztalnál…” Bővebben az Eurosport oldalán

- Eurosport

A DINAMO KORONAVÍRUSOS SZERTÁROSA MIATT EGY STADIONNYI DOLGOZÓ KÉSZÜL TIZENNÉGY NAP PIHENŐRE: “A sporttársadalom több esetben értetlenül áll a koronavírus-járvány miatti szigorú sportvezetői intézkedéseket látva. A ragály remélhetőleg távozóban van az életünkből, de annak következményei itt maradnak közöttünk. Ezek közül sokat elfogadunk – de néhány esetében erős késztetést érzünk a morgásra. Vajon tényleg indokolatlanok ezek a túlzott szigorral meghozott szabályok? Vizsgáljunk meg néhányat ezek közül!” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

SZERZŐDÉSES POFOZKODÁSOK: “Steve Parish, a Cristal Palace elnöke azért várta az angol bajnokság befejezésének lehetőségét, mert enélkül szerinte pereskedések sora következhet, mind a műsorszolgáltatók, mint a szponzorok felé. Gary Neville egykori válogatott is arról értekezett, hogy a vírus elleni védekezés vs. újraindítás ügyében kétségkívül az újraindítás felé kell dönteni. Aleksander Ceferin UEFA-elnök a napokban nyilatkozta, hogy lazítják a klubok érdekében a Financial Fair Play pénzügyi szabályrendszert. Persze – tesszük hozzá –, ha minden így maradna, akkor a klubok többségét elnyeli a fizetési szakadék.” Bővebben az Eurosport oldalán.

- Eurosport

Menteni a menthetőt

- Nemzeti Sport

Nyerő húzás

- Nemzeti Sport

19

2019

VEREKEDJÜNK? – AMIVEL NEM SZÁMOLT LEWANDOWSKI ÉS COMAN, A BAYERN MÜNCHEN KÉT SZTÁRJA: “A hírt sokféleképpen kommentelték a különböző oldalakon. Volt, aki a pletykára éhes közönség kielégítése, mások a zsoldos-légiósok mindennapi életének elemzése (értsd: a csapattársak egymás-utálása), megint mások a valószínűtlen álhír-terjesztés mellett ragadtak klaviatúrát. Induljunk ki abból, hogy a hír igaz, és a két profi játékos tényleg ököllel ütlegelte egymást az edzésen. Ennek bőven vannak jogi vonatkozásai. Vegyünk néhányat ezek közül!” Bővebben a Sportmarketing.hu oldalán.

- sportsmarketing.hu

A SALA-ÜGY JOGI KÉRDÉSEI: ” Milyen kötelezettségei vannak egy futballklubnak egy eladott, de a vevőhöz meg nem érkezett játékos esetében? A sportsajtó ezt a kérdést latolgatja hetek óta. Ismeretes, hogy az argentin Emiliano Sala a Nantes-tól a Cardiff City-hez igazolt. Amikor Franciaországból Wales-be tartott, akkor a La Manche-csatornába zuhant. Hatalmas tragédia. A szerződést azonban mind az eladó, mind a vevő aláírta. Emiatt a Nantes hivatalos levélben figyelmeztette a walesi partnert, hogy a fizetési kötelezettsége napokon belül fennáll. Akkor is, ha a futballista nem érkezett meg az első edzésre… A múlt héten adtunk rövid szakvéleményt a Nemzeti Sportnak, amikor annak során felmerültek az ügy elvarratlan, sőt, érthetetlen szálai is. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.” Bővebben a Sportmarketing.hu oldalán.

- sportsmarketing.hu

A TAO TÁMOGATÁSOK MARGÓJÁRA: “522 milliárd forint TAO támogatás került a látvány-csapatsportok egyesületeinek kasszájába 2011 és 2017 között. Az adatokat az év elején publikálták a sporttal és gazdasággal foglalkozó médiumok a TAO-val kapcsolatos adatösszesítőiket. Több, mint félbillió forint! A támogatás óriási, nem kérdés, hogy a sportnak nemcsak a szavak szintjén, hanem a valóságban (értsd: a kasszától távozva) is kiemelt a jelentősége. Emlékezhetünk, hogy 2011-ben döntött úgy az országgyűlés, hogy a társasági adót fizető cégek az adójuk meghatározott százalékát felajánlhatják a látványsportok egyesületeinek. Lássuk az adatokból levonható sportjogi következtetéseket!” Bővebben a Sportmarketing.hu oldalán.

- sportsmarketing.hu

A BINOTTO-SZERZŐDÉS: “Mattia Binotto lett a Ferrari Forma 1-es csapatának új vezetője. A bejelentés megtörtént, így azt minden bizonnyal megelőzte egy aláírás. A kézjegyek fölött a Scuderia Ferrari és az új csapatfőnök közötti megállapodás van. Ezt a szerződést nem láttuk, de eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lehet benne. Valójában nem is ezzel, hanem azzal, ha mi írtuk volna, akkor miket szerepeltettünk volna benne.” Bővebben a Sportmarketing.hu oldalán.

- sportsmarketing.hu

18

2018

AZ EURÓPAI LABDARÚGÓ SZUPERLIGA JOGI NEHÉZSÉGEI: “Ugyan a résztvevők egymást félrelökve cáfolják a tárgyalásokat, de a szaksajtó nem veszi le a napirendről a szuperliga megszületésének lehetőségét. Ha megszületik, akkor a futballról alkotott képünk megváltozik majd. Sőt, szurkolni sem úgy fogunk, mint annak előtte. Mint ismeretes, a német der Spiegel magazin kutatásai alapján 11 európai klub kilépne az Európai Labdarúgó Szövetségből [UEFA] és néhány meghívott csapattal együtt egy topsorozatot indítana.” Bővebben a Sportmarketing.hu oldalán.

- sportsmarketing.hu

A GÓL SZEREPE: “A sportot el lehet adni termékként. Aminek pedig a piacon értéke van, ahhoz a termékfejlesztéshez szükséges segédszolgáltatások társulnak. Lám-lám, kettő mondatból meg lehet teremteni a sportjog létjogosultságát. Egy termék értékállóságához és eladhatóságához tiszta viszonyokra van szükség, vagy legalábbis előre kiszámítható következményekre. A kiszámíthatóságot sportjogi szakemberek szabályalkotó munkája teremti meg. A rövid bevezető összefoglalója lehet egy sportjogi stúdiumnak. Ez azonban nem érne egy cikket, kivéve, ha egy mondattal később már a fenti sorok ellenkezőjét is megfogalmaznánk.” Bővebben a Sportmarketing.hu oldalán.

- sportsmarketing.hu

A FORMA-1-ES PILÓTAIGAZOLÁSOK JOGI VONATKOZÁSAI: “Megszoktuk a Forma 1-ben, hogy a szezon vége felé a következő évi szerződésektől (is) hangos a rajtrács. Lesz változás bőven: Kimi Räikkönen útilaput kapott a Ferraritól, és átkerül a Sauberhez. Danyiil Kvjat harmadszor is esélyt kap a Red Bulltól. A Ferrari jogosult egy pilótát jelölni az előbb említett Alfa Romeo Sauberhez, amit meg is tettek: Giovinazzi lesz az új pilóta. Daniel Ricciardo sem marad a Red Bullnál, hanem átkerül a gyári Renault csapathoz. Talán levezetni, talán a csapatot feljavítani, talán beleszólni a nagyok küzdelmébe. Ez majd elválik.” Bővebben a Sportmarketing.hu oldalán.

- sportsmarketing.hu

LÉTEZIK-E FUTBALLJOG? “A nemzetközi szakirodalom egyre többet érvel a futballjog létezése mellett. Tény, ami tény, a jogterületek egyre ádázabban küzdenek a saját megteremtésükért. Miért ne tenné ezt a futballjog is? Hol is beszélhetünk pénzzel teli, sokakat vonzó jogviszonyokról/jogvitákról? Hát a labdarúgás esetében. Ahol pedig vita van, ott előkerülnek a szabályok, azután a jog és végül a jogászok is. Mennyivel többet bele tudunk képzelni a futballjogba, mint mondjuk az űrjogba, vagy akár a nemzetközi kollíziós magánjogba! Kell ennél több?” Bővebben a Sportmarketing.hu oldalán.

- sportsmarketing.hu

K

Kapcsolat

This site is registered on wpml.org as a development site.