Á

Átvilágítás

Aligha van olyan szponzor, aki szeretné feneketlen kútba dobni a pénzét. A megbízóknak érdemes tudniuk, hogy pontosan mit és mennyivel támogatnak. Ezzel növelhetik a pénzek felhasználásának hatékonyságát, és áttételesen a szponzorált sikeréhez is hozzájárulhatnak. Nem mindegy például, hogy egy játékos értéke bemondáson alapul, vagy szakértői validálás előzi meg. Jelentős eltérés lehet abban is, ha egy edzőt vagy stábtagot megbízási szerződés alapján, vagy munkaviszonyban foglalkoztat a klubja. Az alul- és felülárazás egyaránt szakmai hiba, esetenként bűncselekényi kategória is. Kellő szakmai tudással ez a kockázat elkerülhető. Egyfelől fontos a piaci logika („mennyi pénzt adnak érte”), másfelől pedig meghatározó a kérdésben számos adózási, stratégiai, sportszakmai, jogi tényező. A sportjogi szakértő megnyugtató mederben tarthatja az ilyen tárgyalásokat, ellenőrzéseket.

A validálás mellett a jogi szakmai struktúrák kockázatait is érdemes feltérképezni. Ki akar támogatni olyan szervezetet vagy szövetséget, amelyik bírságokra és strukturális helyreállításokra kell költse a pénzét? Ebbe a körbe nemcsak a szabályzatok és azok egymáshoz való viszonya, hanem egyes szerződések vagy szerződésállományok kötelezettségeinek feltárása is jogi szakértelmet kívánhat.

Amit mi a megbízóinkért teszünk:

• Ha értéket határozunk meg, akkor mi vállaljuk a felelősséget a meghatározás módjáért és az értékért is. Emiatt a megbízónkat sem polgári jogi, sem büntetőjogi felelősség nem terhelheti. • A piaci, jogi, adózási hátteret megjelenítjük, így több idő és energia jut megbízónknak a sportszakmai döntés meghozatalára. • Napi kapcsolatban állunk sportmenedzser irodával és könyvvizsgálóval, a szakmailag kifogástalan munkaérdekében. • A jogi keretrendszer felülvizsgálatakor figyelemmel vagyunk a jogszabályokra, a szokásokra és a megbízónk érdekére egyaránt.

M

Médiamegjelenésekkel kapcsolatos sztenderdek kialakítása

A digitalizáció eredményeként a szponzori megjelenések túllépték a hagyományos média kereteit. Számos új kommunikációs csatorna van, és a hirdetői felületek bővülésével a lehetőségek és fenyegetések spektruma is kiszélesedett. Következetesebben, integráltan kell kezelni a kapcsolódó tartalmi elvárásokat. Bár a felületeket sokan használják, mégis kevesen alkalmazzák őket professzionálisan. Alapelvárás a szponzori márka imázsának védelme. Ennek módja pedig az, hogy feltételeket szabunk a szponzoráltak viselkedésével, az arculati elemek szakszerű bemutatásával, illetve más szponzorokkal való közös megjelenésekkel kapcsolatban. Az ilyen szabályok lefektetése gyakorlott szakértő közreműködését igényli. Emellett a közvetítői és sugárzási jogok korlátozásai kihatással lehetnek a szponzor jogosultságaira. A szponzorált vállalásai nem feltétlenül találkoznak a valósággal. Jobb a problémát megelőzve vizsgálódni, mint utólag a teljesületlen vállalások miatt konfrontálódni.

A sportjogi szakértő közreműködik az elvárások kialakításában és az esetleges jogi rizikó feltárásában. A szerződéses keretrendszer pontos kialakításával, garanciák beépítésével a lehetőségekhez mérten kezeljük a médiamegjelenések kockázatait.

Amit mi a megbízóinkért teszünk:

• Helytállóan megfogalmazzuk a szponzor médiamegjelenésekkel kapcsolatos elvárásait, és feltárjuk az esetleges jogi rizikót. • A szerződéses keretrendszer pontos és szakszerű kialakításával, garanciák beépítésével a lehetőségekhez mérten kezeljük a médiamegjelenések kockázatait.

Sz

Szponzorációs viták rendezése jogi úton

Ha egy szponzorációs vita perré alakul, akkor elengedhetetlen a felkészült jogi képviselői jelenlét. Nemcsak a sporttal kapcsolatos gyakorlat, hanem a jogszabályi ismeret és a peres jártasság is jelentőséggel bír. Fokozott kockázat úgy belemenni egy ilyen eljárásba, hogy elkerüljük a szakértő igénybevételét. Fölösleges úgy felelősséget vállalni, hogy azt sportjogban jártas szakember is vállalhatja.

Amit mi a megbízóinkért teszünk:

• Tájékoztatjuk a jogairól és kötelezettségeiről az eljárás előtt és alatt. • Képviseljük az érdekeit az eljárásban. • Feltárjuk és segítünk kiaknázni a lehetőségeit.

K

Kapcsolat

This site is registered on wpml.org as a development site.